Home » Verzorging

Huisvesting:

Op dit moment houden wij onze dieren in flats. 

Ieder hok heeft een afmeting van 0.80 x 0,70 cm.

Voedsters met jongen krijgen vanaf dat de jongen een week of 2 oud hebben het dubbelen, dus 1,60 x 0,70 cm.

In de toekomst staat er op de planning dat er een nieuwe stal komt waarin hokken staan die ieder 1,00 x 0,80 cm diep worden...

 

Rechts : een voedster met haar 4 jongen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 Voeding:

 

Aan de voeding van konijnen stelt HAVENS zeer strenge eisen. Vanwege de grote dikke en blinde darm van een konijn is de hoeveelheid én kwaliteit van de vezel erg belangrijk. Daarom bevatten HAVENS Konijnenvoeders uitsluitend hoogwaardige grondstoffen zoals luzerne met een hoog caroteen gehalte, (wat tevens een zeer positief effect heeft op de vruchtbaarheid).

Belangrijke eisen die HAVENS aan haar konijnenvoeders stelt zijn:

 • Kwaliteit en kwantiteit van de vezel;
 • Verteerbaarheid van de vezel-componenten;
 • Aminozuurpatroon;
 • Energiegehalte.

 

NIEUW: Verbeterde recepturen voor EXTRA Weerstand, Lignocellulose in HAVENS konijnenvoeders.

Iedere konijnenhouder kent het.Soms loopt het niet allemaal zoals het zou moeten: (hogere) uitval, groei-storingen, enterocolitis (dikke-buik-ziekte). Juist daarom heeft HAVENS vanaf heden verbeterde recepturen met de toevoeging van BioFit aan de KUNI Hobby Pro en BioFit Plus aan de KUNI Excellent M5. Deze speciale formules (o.a. op basis van een cocktail van verschillende mineralen en vetzuren) versterken de gezondheid en ondersteunen een goede spijsvertering.

 

HAVENS heeft de recepturen van de Kuni Excellent M5 en Kuni Hobby Pro verbeterd. Toevoeging van speciale voedingsvezels, zogenaamde lignocellulose-vezels, verbeteren de gezondheid van het konijn. Verschillende studies hebben uitgewezen dat lignine een positief effect op het immuunsysteem van konijnen heeft. Het hoger aandeel ruwe celstof in de voeders zorgt voor een betere darmgezondheid en een stabielere microflora in de dikke darm. HAVENS heeft het zetmeelgehalte verlaagd. De energie wordt nu meer uit vezels gehaald en minder uit zetmeel. Konijnen hebben een zeer grote blinde darm. Hierdoor kunnen ze veel energie vrijmaken uit vezels. De korte dunne darm zorgt ervoor dat ze maar beperkt zetmeel kunnen verteren (zie afbeelding). Teveel zetmeel kan gasvorming veroorzaken in de blinde darm (dikke buiken ziekte).

 

 


                                                                                             Havens Excellent M-5

 

Kuni Excellent M-5

Dit voer is een uitgebalanceerde en geconcentreerde konijnenkorrel (3mm) uit hoogwaardige grondstoffen die in alle levensfasen gevoerd kan worden.
Het voer heeft de volgende 5 belangrijke kenmerken:Meervoudig inzetbaar als speen-, opfok-, (af)mestvoer of probleem-oplosser voor konijnen. Super-safe en gegarandeerd 100% natuurlijk!;

 • Met extra hoogwaardige structuurvezels ter voorkoming van spijsverteringsproblemen.
 • Hierdoor een optimale opname van de voedingswaarden;
 • Met véél energie en vitamines voor een goede opfok en afmest zonder te vervetten.
 • Resultaat: een pure en eerlijke vleeskwaliteit en optimale tentoonstellingsconditie;
 • Met een toegevoegd anti-COX ter bescherming tegen coccidiose.
 • Hierdoor ideaal in geval van ziekte of verminderde weerstand. 
 • Met een extra voedingszuur voor een lage Ph-waarde als een natuurlijke barrière tegen ziekten

 

 

 


 

 

Onze dieren worden gevoed met een mengeling van Havens Excellent M-5 en Havens Kruiden Reform Mix

Voorheen kregen ze Versele Lage Cuni plus, maar ik merkte dat mijn hazen hier niet genoeg aan hadden. ze bleven net iets achter in gewicht. Op advies van een bevriende fokker ben ik Havens Kuni Excellent M-5 gaan mengen met Havens Kruiden Reform mix voor Paarden in een verhouding van 5 delen M-5 en 1 deel mix. Met deze menging zag ik binnen 2 weken resultaat bij onze dieren, ze kwamen op gewicht en de conditie van de vacht ging zichtbaar vooruit. Op onze eigen show in 2015 kreeg ik hier ook diverse complimenten over van fokkers die al jaren bezig waren.

 

 


Hooi

Bij een boer uit het dorp haal ik iedere 2 á 3 weken een baal goede kwaliteit hooi. Onze dieren krijgen dagelijks de hooi ruif goed vol. 

 

 

 

 


 

 

 

Voedingsschema:

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen krijgen de dieren hier een mengeling van voer.

In het fok seizoen krijgen de voedsters met jongen onbeperkt Kuni Excellent M-5, na gelang de grote van het nest kunnen er meerdere bakken in het hok staan.

De dieren die geen jongen hebben krijgen dagelijks rond de 90 gram voer.

Ik voer de brok in de ochtend en de hooi ruif word vooral 's avonds goed gevuld voor de nacht.

Zodra het show seizoen eraan komt ga ik langzaam Havens Kruiden Reform MIx toevoegen aan de M-5 zodat ze voor de shows in een goede conditie zijn. 

 

(Bron: Havens, Ben van Wylick)

(Foto's: D.van Langeveld en Havens)